שימוש בקוד פתוח בארגון – לא מה שחשבת

תוכן עניינים

נראה כי בעשורים האחרונים, העולם הופך למונופוליסטי פחות ושיתופי יותר הטכנולוגיה, אשר משקפת את הלך הרוח והדרישות הכלליות, אף היא מתיישרת בהתאם לכך. על רקע מגמה זו, נולד נושא התוכנות בקוד פתוח והתוכנות החופשיות. אולם, בניגוד למה שנהוג לחשוב, קוד פתוח איננו חינמי להפצה לאחר השינויים בו, וחברות כ-SMC, ורייזון, Skype וסיסקו כבר נתבעו על הפרת זכויות יוצרים, בעקבות שימוש ברכיבי קוד פתוח שלא על פי תנאי הרישיון.

מה הן תוכנות בקוד פתוח?

לרוב, המדובר בתוכנות חופשיות לשימוש שקוד המקור שלהן נגיש ופתוח לשינויים והתאמה לדרישות הספציפיות של המשתמש. קוד המקור שלהן חופשי לצפייה (לצורך למידת עקרונות הבניה) ולעריכת שינויים. תוכנת קוד פתוח מאפשרת לכל משתמש בה את יכולת העיצוב והשליטה עליה, שיש למי שכתב אותה במקור, כך שהתוכנה והקוד שלה איננו קניין בלעדי של היוצרים.

מה ניתן לעשות עם תוכנות בקוד פתוח?

  • להשתמש As Is
  • לשנות את הקוד לצורך פיתוח תוכנה המתאימה לדרישות הארגון
  • להשתמש בתוך הארגון בגרסה המותאמת
  • לקחת חלק בפיתוח התוכנה (כחלק מקהילת הקוד הפתוח)
ו… הנה הסייג הקטן, שלא הרבה יודעים, על השימוש בקוד הפתוח:

לרוב, כל עוד הארגון איננו מפיץ את הקוד שפיתח לאחרים, ניתנת בידיו הרשות לעשות עם התוכנה כמעט כל מה שהיה יכול לעשות, אם הוא בעצמו היה מפתח את הקוד.פיתוח תוכנה לעסקים המבוססת על קוד פתוח יכולה להיות רעיון מעולה, אולם, תחילה, יש לקרוא היטב ובקפידה את רישיון השימוש.

מה הן תוכנות חופשיות?

על פי gnu.org, בשונה מתוכנות בקוד פתוח, תוכנה חופשית אינה מתייחסת לפרקטיקה של הפיתוח, אלא מתייחסת לנושא ה”חופש” במובן הקונספטואלי ומקנה למשתמש בה את החירויות (Freedoms) הבאות:

  • החירות להשתמש בתוכנה לכל מטרה (חירות 0).
  • החירות ללמוד את דרכי פעולת התוכנה ולהתאים אותה לצרכיו (חירות 1). כדי לממש את חירות זו, נדרשת גישה לקוד המקור של התוכנה.
  • החירות להפיץ מחדש עותקים של התוכנה לאנשים אחרים כדי לסייע להם (חירות 2).
  • החירות לשפר את התוכנה ולשחרר את השיפורים לציבור כדי שכל הקהילה תרוויח מכך (חירות 3). כדי לממש חירות זו, נדרשת גישה לקוד המקור של התוכנה.

כך שבעצם ניתן לומר, כל תוכנה חופשית היא בעלת קוד פתוח, אולם לא כל תוכנה בקוד פתוח היא בהכרח תוכנה חופשית.

סוגי רישיון:

חוק זכויות היוצרים של התוכנות החופשיות והתוכנות בקוד פתוח נקרא CopyLeft (ואם גיחכת כשגילית את המשחק המילים על Copyright, צדקת .
ככלל, את סוגי הרישיונות הרבים, ניתן לחלק סכמטית לשני סוגים כוללניים:
  • רישיונות גמישים – אשר בד”כ יאפשרו שימוש וביצוע שינויים בתוכנה, ללא סייגים מחמירים (לרוב, המדובר בציון שם כותב הקוד המקורי ואי אחריותו במקרה של נזקים כתוצאה מהשימוש).
  • רישיונות מחמירים – הדורשים, בין השאר, שכל הפצה של גרסת התוכנה לאחר השינויים תהיה מלווה בקוד מקור תחת רישיון חופשי.
לסיכום, לקוד פתוח ישנם הרבה יתרונות לארגון, אולם יש לקרוא היטב את הרישיון המצורף לתוכנה, כדי להימנע מהסתבכויות משפטיות לא נעימות.

תוכן עניינים

הכתבה הועילה לכם? שתפו...

דילוג לתוכן