קוד פתוח – האם האשליה מתפוגגת?

תוכן עניינים

“זה חינמי!”, “יש לזה קהילה תומכת!”, “זה לא קנייני, ואנחנו נגד מונופולים קפיטליסטיים למיניהם!”, “יותר עיניים העוברות על הקוד הופכות אותו לטוב ובטוח יותר” – אלה הן רק חלק מהסיבות אותן מציינים סטארט-אפים (ואף חברות מבוססות היטב), כאשר הם מנסים להסביר לעצמם (ולאחרים), מדוע העדיפו להשתמש בכלי קוד פתוח, בעת פיתוח תוכנה עבור עצמם וגם עבור לקוחות.

לעיתים, נדמה אף, שאפילו אם האידיאולוגיה והחיסכון אינן סיבות מספקות כדי לעבור לקוד הפתוח, הודעותיה התכופות של BSA כי מתאריך מסוים תוגברנה פעולות האכיפה נגד חברות ובתי עסק אשר מפירים את זכויות היוצרים של חברות התוכנה, יוצרות בכל פעם גל נוסף של נטישות תוכנות קנייניות ומציאת תחליפים ממשפחת הקוד הפתוח.

מגבלות הקוד הפתוח במסגרת הארגונית

כאשר מדובר במחשבים פרטיים וביתיים, כיום, הקוד הפתוח יכול לספק מבחר תחליפים נאותים, גם לכאלה שאינם, במוצהר, גאוני מחשבים. אולם, כאשר מדובר בארגונים ובתי עסק, במיוחד כאלה העושים שימוש בכלי קוד פתוח בעת בניית תוכנה, הכללים משתנים, והקוד הפתוח (למרות הפופולאריות שלו) עלול להפוך לחרב פיפיות מכמה סיבות:
הראשונה בהן היא דווקא היותו של הקוד הפתוח חינמי ולכן, המשכיותו עלולה להיות מוטלת בספק. אם ניקח דוגמה מקבילה מתחום אחסון האתרים נראה, כי אתר פרטי יוכל להיות מאוחסן בשרת אחסון חינמי, אשר מחר עלול להיסגר ללא התרעה מוקדמת, ועדיין, הכל יהיה בסדר. אתר ארגוני או עסקי איננו יכול להסתפק באחסון כזה, אלא זקוק לאחסון מסודר, מעוגן בחוזה, המחייב את מפעילי השרת לתנאים מסוימים. לכן, כל “חינמי” שהוא איננו יכול להוות בסיס איתן לבניית מודל עסקי מכל סוג שהוא.
שנית, שינוי קוד המקור הפתוח וההתאמה שלו לצרכיכם עלול להתגלם לכדי הוצאות כספיות  שאותן לא תמיד ישנה דרך לצפות ולהעריך מראש. אז יש לכם ביד קוד פתוח “חינמי” שגורם לכם להוציא כסף – תזכירו לי, איפה כאן ה”חינמי”? :)
שלישית, החשש לפגיעה בקניין רוחני. הביטוי “קוד פתוח” מרכז תחתיו סוגים שונים של רישיונות שימוש ומגבלות שימוש שונות, אשר שימוש חינם הוא רק אחד מהם (גם אם האטרקטיבי בהם). לעיתים, ניסיון להתחקות אחר הגלגולים שהקוד עבר ורישיון השימוש שלו, אשר נדרש בעיקר כאשר אתם עוסקים בתחום בניית תוכנה, עלול להפוך למלאכה מסובכת, אבל מחויבת המציאות. שכן, במקרה כזה, אתם מעבירים לידי הלקוח התמים פצצת זמן מתקתקת מבחינת זכויות היוצרים.

בניית תוכנה על בסיס קוד פתוח

ההתמקדות בארגונים העושים שימוש בכלי קוד פתוח בעת בניית תוכנה, איננה מקרית, מכיוון שזוהי בדיוק הנקודה בה עלולות לצוץ כל נקודות הכשל האפשריות של תחום הקוד הפתוח. החוסר ביכולת להסתמך על המשכיות בקיום הכלים או תמיכה, בעיות קניין וזכויות יוצרים, הן רק חלק מהבעיות האפשריות, בהן עלול להיתקל מפתח המבסס את התוכנות שלו על קוד חינמי. לכן, למרות האטרקטיביות של הקוד הפתוח, לכאורה, כיום, ישנם ארגונים אשר שבים לתוכנות הקנייניות ולכלי פיתוח שאינם בקוד פתוח.
מידע נוסף על הבעייתיות שבקוד הפתוח, תוכלו למצוא במאמר קודם שלנו – שימוש בקוד פתוח בארגון – לא מה שחשבת.

תוכן עניינים

הכתבה הועילה לכם? שתפו...

דילוג לתוכן