שירותי מחשוב הענן מהווים הקלה ניכרת על פעילות ם של הארגונים, שלא לדבר על החיסכון הפיננסי הנלווה להם. אחרי הכל, מה משתלם יותר לעסק או לארגון מה”פטור” שהוא מקבל ממשאבים, אשר עד כה הוא נאלץ להקצות להם תקציב מיוחד, כוח אדם וזמן? ה-IaaS (Infrastructure as a Service – תשתית כשירות) נחשבת לביטוי הבסיסי ביותר של שירותי מחשוב ענן, המוצע לגופים עסקים ולאנשים פרטיים, ומבחינת ספקית השירות, הוא נחשב לקל ביותר, שכן, בצורה זו, היא מעמידה לרשות הלקוחות רכיב אחד בלבד – חומגיבויה (שרת, נפח אחסון). כל השאר (גיבויים, עדכוני מערכת הפעלה, תוכנות, ניטור וכד’), הינם באחריות הלקוח, החברה המנהלת עבורו את השרת, או, בהתאם להסכם עם הספקית, כשירות נוסף שלה. אותה חומרה יכולה לשמש את הלקוח לצורכי גיבוי בענן או לצרכי אחסון.
רגע, מה ההבדל ביניהם?
מהו אחסון בענן?
הצורך באחסון בענן נוצר כתוצאה מפעילותו של הארגון, הדורשת נפח מסוים העולה על הנפח הקיים ברשותו של הארגון, ולכן, מאלצת אותו “להוציא” את המידע, החומר או הנתונים, אל מחוץ לשרתי הארגון. סיבה נוספת ל”הוצאה” כזו, היא הרצון ליצור נגישות למידע מכל מקום, ללא תלות במיקום האדם הניגש אליו או המכשיר דרכו מתבצעת הגישה. אם נרדד את הדוגמה, ניתן להשוות, ברמת העיקרון, את השירות לשירותי גוגל דרייב למשתמשים פרטיים או ארגוניים. אתם יכולים לאחסן בשטח שעומד לרשותכם מסמכים, תמונות וכל אלמנט אחר, כאשר הם מקוריים או כעותקים.
מהו גיבוי בענן?
גיבוי בענן, אף הוא עושה שימוש בנפח האחסון הקיים, אולם למטרה שונה ומסוימת מאד – שכפול המידע הקיים בשרתי הארגון, על מנת ליצור עותק/ים שלו, ממנו/מהם ניתן יהיה, במקרה של פגיעה כלשהי, לשחזר את המידע הנדרש בשלמותו, על מנת לחסוך זמן התאוששות יקר ולחזור לפעילותו השוטפת של הארגון מהר ככל שניתן. ניתן למצוא גיבוי בענן משולב בתוכניותDR (התאוששות מאסון) וכחלק מאסטרטגיות עסקיות שמטרתן להיערך לסיטואציות ותרחישים אפשריים, בהם נפגעים (באופן פיזי) הארגון או משאביו. גיבוי בענן, כמו גיבויים ליעדי אחסון אחרים, יכול להתבצע באופן ידני או אוטומטי, באופן יזום או מתוזמן, על ידי אדם או על ידי תוכנה.
לסיכום:
בעוד אחסון בענן מתייחס אך ורק למקום האחסון של החומר הארגוני, גיבוי בענן מתייחס לא רק למקום האחסון אלא אף למטרה שלשמה נעשית העתקת החומר לענן (החיצוני לארגון) – יצירת עותק של המידע כמות שהוא בכל נקודת זמן קצובה, כדי שבמקרה של כשל או פגיעה במקום בו מאוחסן המידע המקורי, לא יקשה על הארגון לשוב במהירות האפשרית לפעילותו השוטף. גיבוי בענן מאפשר לארגון את ביצוע הגיבוי בדרך גמישה וקלה יותר מבעבר.